Tipuri de adeziv polistiren

adeziv polistiren

Atunci cand trebuie sa montati polistiren, va trebui sa aveti grija la tipul de adeziv pe care il folositi, astfel incat sa se realizeze o lipire cat mai eficienta intre placi si perete. Pentru aceasta, o sa va prezinta principalele caracteristici pentru cateva tipuri de adeziv polistiren, astfel incat sa fiti in masura sa alegeti ce se potriveste cel mai bine lucrarii pe care urmeaza sa o executati.

Adeziv polistiren vinilic

Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de adeziv alb pentru lemn si se utilizeaza in varianta sa ”uscare rapida”. Se gaseste cam in toate magazinele de bricolaj si are urmatoarele avantaje: este ieftin, se aplica usor, pentru ca se usuca lent, ceea ce ii permite sa se adapteze ansamblurilor, are toxicitate scazuta, iar ustensilele folosite se curata foarte usor, fiind in acelasi timp si un adeziv destul de rezistent.

Ca si dezavantaje, uscarea lenta este accentuata de porozitatea polistirenului extrudat si are nevoie de montarea unor ace, cuie, pense, etc, pe timpul cat se usuca.

In ceea ce priveste modul de utilizare, acest adeziv polistiren este potrivit pentru cea mai mare parte a lucrarilor de lipire de polistiren extrudat, insa cu conditia sa nu fie presat si sa se respecte urmatoarea procedura.

  • Sa se asperizeze suprafetele care vor intra in contact, pentru a se imbunatati porozitatea;
  • Sa se aplice pe ambele suprafete care urmaeza sa fie lipite un strat de adeziv polistiren foarte subtire;
  • Sa se lase cele doua suprafete sa se usuce, in jur de 20 de minute;
  • Cand se imbina placile sa se mentina o presiune moderata, pe durata uscarii, adica aproximativ 24 de ore.

Adeziv polistiren alifatic

Acest adeziv polistiren difera de cel anterior prin baza de origine acrilica si non vinilica, fiind comercializat ca un adeziv ”fara solvent ” (in realitate exista un solvent, iar acesta este apa), ceea ce ii confera un grad de toxicitate aproape nul.

Acesta are aproximativ aceleasi avantaje si dezavantaje ca adezivul vinilic, dar pare sa fie un pic mai bine apreciat, poate datorita toxicitatii scazute.

Adeziv polistiren pentru polistiren special

Este un adeziv polistiren care se comercializeaza in tuburi sau in cutii si se foloseste in special pentru rozete si cornise.

Principalul sau avantaj este ca va ofera posibilitatea sa lucrati cu foarte mare rapiditate, adezivul fiind subtire chiar si atunci cand se usuca.

Dezavantajele sunt ca trebuie sa aveti grija cand lipiti placile de polistiren, pentru ca odata lipite, acestea nu se vor mai putea desprinde, ceea ce inseamna ca nu permite imbinari prea precise. De asemenea, instrumentele cu care lucrati se vor curata foarte greu, iar daca nu aveti grija va veti alege cu niste degete foarte lipicioase.

Ca idee, este un adeziv polistiren care se foloseste atunci cand vreti sa lucrati repede, pentru ca are timp de uscare mic si este potrivit pentru suprafetele curbate, unde nu mai este nevoie sa tineti presate placile de polistiren.

In concluzie, atunci cand alegeti un adeziv polistiren va trebui sa tineti cont de caracteristicile lucrarii, dar si de experienta pe care o aveti in domeniu. Pentru detalii apelati la Europlastic.ro!