Termostat cu fir pentru un eficient control al temperaturii

termostat cu fir

Pentru ca, de cele mai multe ori casele si apartamentele nu sunt locuite in timpul zilei, nu este necesar sa se consume energie pentru incalzirea lor in perioada in care locatarii sunt plecati de acasa, de aceea se foloseste acel dispozitiv care controleaza temperatura din interior in orice moment al zilei, astfel incat sa se asigure confortul dorit, fara insa a se risipi energia. Acesta poate fi de doua feluri: termostat cu fir si termostat fara fir.

Un astfel de termostat programabil poate fi setat pentru un anumit orar de functionare, pe intervale de timp, astfel incat centrala termica sa nu functioneze mereu la capacitate maxima, mai ales in perioada din zi cand locatarii sunt plecati la serviciu iar casa este goala.

Termostat cu fir usor de montat

Dispozitivul este foarte usor de montat, respectandu-se instructiunile care sunt furnizate odata cu achizitionarea lui. Camera in care se instaleaza trebuie sa fie una etalon, insa intr-un loc ferit de alte surse de caldura sau de bataia razelor de soare. Se monteaza pe perete, la o inaltime de 1,5 m, insa sa nu fie nici in dreptul curentilor de aer rece, cum ar fi cei care patrund pe usa sau pe fereastra.  Fata de un termostat cu fir, cel care functioneaza prin unde radio este mai avantajos datorita mobilitatii sale. Astfel, poate fi mutat in diferite incaperi ale locuintei, pentru a se urmari un control mai eficient al temperaturii.

Amplasamentul unui termostat cu fir

Pentru a sesiza temperatura reala, nu trebuie amplasat in apropierea masinii de gatit, a frigiderului, a aparatelor de iluminat, a hotei si, in general, a niciunei posibile surse de incalzire. In aceeasi masura trebuie evitate sursele de frig, prin urmare nu se pozitioneaza nici in dreptul usilor sau al ferestrelor. Inainte de punerea in functiune se introduc bateriile, indepartand capacul din spate, care va fi pus la loc, dupa ce bateriile au fost fixate in locasul lor. Dupa aceasta operatie, ar trebui ca datele sa apara in mod intermitent pe afisaj, insa daca acest lucru nu se intampla, se scot bateriile si se introduc din nou. In cazul in care datele nu apar nici in aceste conditii, se reseteaza aparatul cu ajutorul unui obiect ascutit.

Cum se programeaza un termostat cu fir

Programarea acestui dispozitiv de control al temperaturii se face conform instructiunilor, in functie de fiecare model in parte. Daca se respecta toti pasii mentionati in cartea tehnica, acest lucru devine destul de simplu. Un termostat cu fir de pe www.instalatiishop.ro sau fara fir poate fi programat pe o perioada de o saptamana, urmand ca el sa functioneze astfel automat, repetandu-se in mod ciclic setarea introdusa. Insa programul poate fi modificat la un moment dat, in functie de dorinta sau nevoile utilizatorului. Setarea poate fi identica pentru fiecare zi din saptamana, sau diferita. Daca se doreste stergerea setarii, se actioneaza butonul de resetare si dispozitivul va reveni la programul cu care a plecat din fabrica. Cand se doreste iluminarea afisajului, se apasa un buton anumit, iar display-ul va fi iluminat timp de cateva secunde.