Supape de siguranta echipamente destinate instalatiilor hidraulice

supape-de-siguranta

Unele dintre cele mai importante dispozitive necesare in orice instalatie hidraulica  sau de aer comprimat le reprezinta asa numitele supape de siguranta. Rolul lor este de a controla presiunea din instalatiile pe care le deservesc, pentru a o impiedica sa atinga un nivel periculos. In momentul in care se ajunge la presiunea de tarare, supapa limiteaza cresterea presiunii  pana la un nivel care ar presupune riscuri.

Supape de siguranta – tipuri, in functie de destinatia lor

Oricare ar fi genul de instalatie hidraulica sau de aer comprimat, supapele de siguranta sunt elemente obligatorii pentru buna lor functionare. Prin intermediul lor, in caz de necesitate, se poate evacua rapid un fluid pentru a evita marirea presiunii din interior. In functie de instalatia deservita, supapele pot fi catalogate astfel: supape specifice pentru instalatiile de incalzire, care au diferite tarari, supape destinate instalatiilor solare, care prezinta o rezistenta deosebit de buna la temperaturi inalte, de pana la 160 de grade Celsius, sau supape de siguranta destinate instalatiilor hidraulice si sanitare, care pot fi folosite la apa potabila.

Principiu de functionare pentru supape de siguranta

O astfel de piesa are trei componente de baza: obturatorul, arcul tarat si gura de iesire. La atingerea presiunii de tarare, obturatorul se ridica, ca urmare a actiunii arcului tarat, si astfel se deblocheaza calea pentru evacuare. Dupa descarcare, cand presiunea scade din nou, actiunea se repeta, numai ca de data aceasta in mod invers.

Instalarea acestui echipament se face numai de catre personal calificat, in conformitate cu instructiunile din cartea tehnica proprie dar si cu cele ale instalatiei careia ii este destinat. El se monteaza fie pe orizontala, fie pe verticala, dar nu in pozitia rasturnat, deoarece in acest caz ar favoriza depunerea de impuritati, ceea ce ar putea duce la o functionare incorecta a intregii instalatii. La instalare, trebuie avut in vedere sensul fluxului, care este indicat pe supapa cu ajutorul unei sageti. Se racordeaza pe circuitul de tur sau pe partea cea mai inalta a generatorului. Daca se monteaza pe circuitul de tur, distanta la care se amplaseaza nu trebuie sa depaseasca un metru.

Supape de siguranta, la instalatii solare

Acest tip de supape se instaleaza aproape de punctul circuitului unde se efectueaza umplerea instalatiei, in fata vasului de expansiune. Se respecta fluxul indicat pe supapa de sageata.
Acele supape de siguranta care au o functie combinata atat pentru temperatura cat si pentru presiune au rolul de a nu lasa temperatura si presiunea sa creasca in vasul de acumulare. Temperatura este impiedicata astfel sa depaseasca 100 de grade Celsius, conditii favorabile formarii de vapori. Valorile de tarare luate in calcul in acest caz sunt atat pentru presiune cat si pentru temperatura. Supapa are o sonda de temperatura in care exista un element termostatic care se dilata cand temperatura depaseste o anumita cota. Astfel se actioneaza un piston care la randul lui deplaseaza obturatorul, in felul acesta deschizandu-se supapa. In ce priveste presiunea, obturatorul se ridica la actiunea arcului tarat, cand se atinge o anumite presiune.Mai multe informatii vezi pe site-ul : www.chrisden.ro