RomRast – distribuitor halbe bere de calitate germana!

aaae6aea9d94a73da1a61361e9eb884690% dintre barbatii intrebati ce bere prefera nu iti vor raspunde indicandu-ti o marca, ci simplu “berea la halba”. Ce poate fi mai imbietor intr-o zi caniculara decat sa savurezi un “metru” de bere rece, din halbe aburinde, in compania prietenilor si, eventual, urmarind un meci de fotbal? Care sunt primele asocieri care iti vin in minte atunci cand spui halbe bere? Prieteni, traditie germana, voie buna, fotbal, plaja, soare, terase/pub-uri, Caru’ cu bere, Oktoberfest.

Halbe bere – despre traditia acestora si a berii

Berea este o bautura alcoolica obtinuta exclusiv din produse naturale – drojdie de bere, malt, hamei si apa – a carei temperatura ideala de consum se situeaza intre 6 si 8 grade Celsius.

Istoria acesteia in lume este marcata de cateva date si evenimente de referinta:

  • 3500 – 2900 i.Hr, primele urme de bere, descoperite de curand in Mesopotamia. O tableta de lut veche de 4000 de ani indica faptul ca meseria de berar era una foarte respectata si ca cei mai buni berari erau femei
  • in urma cu 5000 de ani, in Egipt, berea era un important aliment, ce isi gasea loc atat in meniul nobilimii, cat si al oamenilor de rand. Berea era impartita/oferita si in memoria raposatilor, de aici si celebrul toast egiptean “Pentru stafia ta!”
  • scriitorii greci Herodot si Xenofon mentioneaza berea in scrierile lor, iar Sofocle incuraja cumpatarea si sugera o dieta compusa din paine, carne, legume verzi si bere
  • romanii le arata triburilor salbatice din Britannia tainele fabricarii berii
  • 1200 d.Hr. incepe comercializarea berii, in regiunile in care astazi se afla Germania
  • 1516 apare Legea Germana a Puritatii, care prevedea ca ingredientele berii trebuie sa fie doar apa, orz si hamei
  • 1605 incepe imbutelierea berii
  • potrivit cronicilor lui Paul de Alep, la curtea lui Vasile Lupu, domnitor al Moldovei in perioada 1634 – 1653, se serveau diferite rachiuri, vin si bere: “La cate trei-patru pahare cu vin ce bea, Domnul mai lua si cate un pahar cu bere rece, spre a se racori”
  • 1806 apare prima fabrica de bere din Bucuresti, proprietar fiind industriasul Johann-Neamtul

Si in privinta recipientelor din care se serveste berea exista o istorie la fel de frumoasa si interesanta.

Pana in jurul anilor 1400, nobilimea servea bere din cupe de argint, in timp ce oamenii de rand foloseau cani/potire din lemn sau lut. Vasele metalice si cele confectionate din sticla erau, in acea perioada, prea scumpe pentru uzul general.  Ulterior a aparut si ceramica, prin procesul de ardere a lutului la temperaturi inalte. Halbele din ceramica, cu modele decorative, pictate sau sculptate in relief, cu capace de zinc sau de argint incrustat, au ajuns, in zilele noastre, obiecte de nepretuit pentru colectionari. Halbe de portelan si piatra se mai produc, inca, in variante speciale pentru Oktoberfest, una dintre cele mai mari sarbatori populare din lume.

La nivel comercial, pentru consumul la scara larga, sunt folosite astazi halbe bere confectionate din sticla, mult mai usor de produs, de intretinut si mult mai ieftine.

RomRast, distribuitor halbe bere

Daca detii un local/pub/restaurant si esti interesat sa achizitionezi halbe bere, consulta oferta RomRast, unic reprezentant al marcii germane Rastal in Romania. Rastal produce recipiente de cea mai buna calitate pentru servirea bauturilor, din sticla si ceramica, iar la comenzi ferme de peste 600 de bucati halbe bere ti se ofera posibilitatea decorarii/personalizarii acestora cu sigla, imaginea, textul dorit.

Din oferta RomRast poti alege: halbe bere in forma de cizma, realizate din sticla transparenta, capacitate 50 cl, halbe bere Iasar, capacitate 1 l, halbe bere Braumeister, 40 cl, si halbe bere Bayern din faianta, cu model bavarez, talpa si capac cositor.

Cunoscatorii intr-ale berii vor aprecia, cu siguranta, aceste modele. Alege calitatea si traditia germana, iar servirea berii va fi una impecabila in aceste halbe!