Puturi forate prin diferite metode in functie de sol

puturi forate

Atunci cand se executa puturi forate, exista trei probleme principale care trebuie depasite: dislocarea materialului de la baza gaurii, indepartarea materialului dislocat si mentinerea stabilitatii gaurii. Orice metoda de forare ar fi utilizata, aceasta trebuie sa furnizeze un mijloc prin care sa se rezolve cele trei probleme.

Lucrarile de forare se executa in diverse scopuri, cum ar fi cele geotehnice pentru prelevare, de prospectiuni pentru identificarea resurselor, pentru monitorizarea apelor din subteran, forari pentru puturi de apa, pentru captarea energiei geotermale sau a gazelor naturale.

Puturi forate in sol stabil sau uscat

Metodele de punere in practica a forajelor sunt diverse, iar dintre acestea poate fi amintit forajul care are circulatie directa, utilizat cu precadere pe sol stabil, pentru crearea de puturi care nu sunt foarte adanci insa cu diametre mari, sau pentru puturi adanci dar cu diametre mici. Pentru primul tip de puturi se folosesc pompe centrifugale mari la presiuni mici, iar pentru al doilea tip se folosesc pompe mici, dar cu presiuni inalte.

In ceea ce priveste forajul cu circulatie reversibila, metoda este folosita mai ales pentru solurile uscate, iar gaurile au diametre care depasesc 300 milimetri. Se poate pompa aer sub presiune prin mai multe variante: cu ajutorul unui tub de aer introdus prin prajina tubulara, prin tuburile exterioare prajinii sau prin prajini cu dubli pereti.

Folosind aceasta metoda pentru puturi forate, lichidul de faras si materialul forat sunt aduse la exterior de aerul sub presiune.

Puturi forate in roca dura

Pentru a fora in roca dura se apeleaza la metoda care utilizeaza ciocanul pneumatic de fund, atunci cand gaura are un diametru mai mic de 300 milimetri, cu circulatie directa. Aerul care se elibereaza prin circuitul pneumatic in actionarea ciocanului aduce la suprafata materialul forat si-l elimina. Aceasta eliminare poate fi efectuata si prin metoda injectiei cu spuma, prin montarea unei pompe speciale pe platforma. Este o modalitate care contribuie la o stabilizare mai buna a peretilor forajului, eliminandu-se si praful care se disipeaza in atmosfera, in acelasi timp asigurand o racire adecvata a uneltelor de foraj.

Ciocanul pneumatic de fund, prin metoda circulatiei reversibile, se foloseste atunci cand gaura are un diametru de pana la 800 milimetri, aerul se pompeaza prin peretii dubli ai prajinii.

Puturi forate pentru recoltare de probe netulburate

Pentru prelevarea de probe netulburate, se utilizeaza un tub carotier, care este dotat cu un piston care extrage probele. Acestea sunt recoltate numai dupa ce intreaga coloana de foraj a fost scoasa la suprafata si dezasamblata. Aceste puturi forate de pe www.foraje-puturi-de-apa.ro au adancimi mici, iar diametrele sub 100 de milimetri. Pentru adancimi de circa 1500 de metri si diametre mai mari de 100 de milimetri se foloseste un tub carotier recuperabil, iar prelevarea de probe se face cu ajutorul unui cablu care extrage tubul carotier, nemaifiind necesara dezasamblarea coloanei. Prin intermediul pompei cu piston lichidul de foraj se pompeaza in interiorul prajinilor.

Asadar, metodele de forare sunt diverse, in functie de scopul urmarit dar si de tipul de sol care urmeaza a fi forat.