Produse apicole

produse apicole

Apicultura este stiinta care se ocupa cu cresterea si ingrijirea albinelor in scopul obtinerii unor produse apicole. Aceasta este strans legata de istoria omenirii, inca din preistorie oamenii au descoperit mierea ca aliment si pentru combaterea si prevenirea durerii omului. Astfel s-a dezvoltat apiterapia care este o terapie traditinala care foloseste produsele albinei (mierea, polenul, laptisorul de matca, propolisul) in scopul mentinerii sanatatii organimului uman. Mierea poate fi de mai multe feluri, functie de plantele din care isi iau albinelele polenul. De exemplu mierea de castan este benefica anumitor organe precum ficatul sau favorizeaza circulatia sangelui. Mierea de salcam este calmanta, mierea de mar este tonica. Mierea de rapita este recomandata in tratamentul ulcerului. Astfel, vedem ca de orice tip ar fi mierea ea este un produs important si foarte util omului dar si animalelor. Sub raportul caloriilor, un kg de miere este echivalentul a 60 de oua sau a 5 litri de lapte.

Produsele apicole se pot clasifica astfel: Produse apicole naturale si directe. In aceasta categorie poate intra mierea propriu zisa, propolisul, polenul laptisorul de matca, ceara sau veninul de albine. Cea de-a doua categorie este reprezentata de produsele apicole indirecte naturale sau derivate precum: otetul de miere, creme si produse cosmetice din ceara. Albina are un rol important prin polenizare deoarece asigura la reproducerea plantei dar si invers, planta este o furnizatoare de substante necesare albinei.

Mierea este un produs apicol cu proprietati de stimulare a digestiei, antibacteriene, antiinflamatoare, functie de tipul de planta din care provine. Este recomandat sa se consume dimineata, sau in ideea tratarii unei viroze respiratorii, dar este contraindicat sa se consume miere daca persoana respectiva sufera de diabet zaharat. La randul sau polenul este un produs nutritiv fiind foarte bogat in vitamine, enzime sau aminoacizi, astfel furnizand organismului mai multa energie. Este recomandat sa se consume dimineata pe stomacul gol sau in caz de constipatie, stari depresive, lipsa poftei de mancare. Propolisul este de asemenea un produs din care sunt fabricate multe produse farmaceutice, are rol de antibiotic, antiinflamator si cicatrizant. Este benefic persoanelor care sufera de infectii respiratorii, boli de piele sau depresie. A se avea in grija faptul ca exista si persoane alergice la propolis. Un alt produs din categoria produselor apicole este laptisorul de matca care este folosit pentru cresterea rezistentei organismului. Ajuta in diferite stari de oboseala, anemie si la anti-imbatranire. In cele din urma a mai ramas veninul de albine care este un produs mai putin cunoscut, utilizat in doze mici. Acesta ajuta la capacitatea de refacere si de aparare a organismului, avand in principal un rol de stimulare a circulatiei sangelui si de stimulare a sistemului endocrin. Acest produs este recomandat in caz de reumatism, inflamatii ale nervilor, astm bronsic, boli neurologice, dermatologice. Se fabrica in general sub forma de unguent aplicat in zonele cu dureri ale corpului.

Produsele apicole sunt printre cele mai sanatoase produse pentru organismul uman , dar trebuie consumate sau folosite intr-o anumita masura, deoarece pot fi daunatoare daca sunt consumate in exces sau de persoane alergice ori de persoane care sufera de diabet zaharat. Pentru mai multe detalii privind aceste lucruri puteti gasi pe www.pronapic.ro