Procesul de sablare

sablare

In definitie, sablarea este procesul prin care se curata si se finiseaza piesele metalice. Nu pare nimic complicat insa  prin simplitatea sa, acest proces mecanic asigura o calitate deosebita produselor care beneficiaza de el, permitand  vopsirea  pieselor in asa fel incat aceastea sa dureze cat mai mult timp.

Despre sablare:

Dupa cum am mai mentionat sablarea este un proces mecanic  de indepartare a elementelor nedorite de pe suprafata unui material precum este metalul. Cel mai bun exemplu este cel din cazul articolelor din fier forjat, care dupa ce au fost modelate, prin sablare, permit beneficiarului sa se bucure de un aspect placut obtinut printr-o vopsire ca la carte dar si de o durata de viata a produsului mult mai lunga.

Totul incepe cu pregatirea suprafetei, ceea ce inseamna curatarea intensa, pentru a asigura o aderenta potrivita proceselor ulterioare. Dupa ce au fost sablate, piesele pot fi sudate, lipite, vopsite, mult mai usor si mult mai eficient, iar eficienta este importanta in orice domeniu, nu este asa?

Exista numeroase modalitati pentru pregatire de sablare. Produsele care nu au dimensiuni foarte mari pot fi curatate manual, in timp ce pentru cele mari se recomanda o curatare automatizata, pentru a economisi timp dar si energie.

Sablarea propriu-zisa consta in aplicarea unor materiale  abrazive, ca de exemplu nisip, cu ajutorul aerului comprimat (si nu numai). Prin antrenarea lor pe suprafata metalica, acesta indeparteaza rezidurile, pregatind materialul pentru vopsire.

Sablarea metalelor:

In topul aplicatiilor procesului de sablare, se afla sablarea metalelor, iar aceasta cuprinde diferite grade, obtinute in functie de calitatea materialului disponibil. Ca de exemplu: Sa1, adica primul gradul de sablare. Acesta presupune indepartarea de pe suprafata metalului a urmelor de rugina, de vopsea  precum si mizeria de pe acestea. Desi se accepta ca pe suprafata materialului sa mai existe mici urme de  tunder sau vopsea, nicio bucata din material nu trebuie sa scape nesablat, indiferent de situatie, astfel bucata ramasa nesablata poate creea mari probleme in procesele ce urmeaza si poate da peste cap intreaga lucrare.

Daca Sa1 este gradul cel mai permisiv,  Sa3 este cel mai strict. Acesta presupune ca de pe suprafata metalului sa fi indepartate la perfectie toate rezidurile, nu se accepta nici un fel de urma de rugina sau vopsea sau orice altceva ce nu este metal.

Pe langa acestea mai exista si gradele Sa2 si Sa2 ½, cele mai moderate, permit existenta unor urme usoare de reziduri insa se presupune ca cel putin 95% din  metal este curatat la perfectie.

Materiale utilizate pentru sablare

Desi cel mai comun proces de sablare de la www.advar.ro se face cu ajutorul nisipului si a aerului comprimat, exista mai multe materiale si metode prin care se poate realiza acest proces. Foarte apreciata este si sablarea abraziva umeda sau cea cu jet de apa. Sunt eficiente, nu sunt  foarte complicate, iar efectul obtinut este incredibil.

In ceea ce priveste materialele, daca nu vreti sa va ajutati de nisipul uscat, o alternativa foarte  buna poate fi si cel umed, iar daca considerati ca nu este o varianta tocmai avantajoasa pentru dumneavoastra, puteti folosi materiale plastice dure. Ideea este ca  la finalul procesului de curatare prin sablare sa obtineti o suprafata curata pe care sa puteti aplica cu  incredere stratul de vopsea.