O scurta istorie a plugului

pluguri

Plugul este un instrument folosit in agricultura inca din cele mai vechi timpuri. Il regasim si astazi in colindele cantate de sarbatori de catre copii, care vorbesc despre activitatile oamenilor din timpul anului. Din faptul ca acest colind (“Plugusorul“) dateaza din timpuri indepartate, ne dam seama ca si aparatul in sine are o istorie indelungata.

Stramosii nostri, geto-dacii, foloseau pentru munca la camp un plug confectionat in intregime din lemn si tras de boi. Mai tarziu, brazdarul (partea care intra in pamant si taie) s-a confectionat din fier si si-a schimbat dimensiunile (a fost construit mai lat, dand un randament mai bun), oamenii descoperind ca acest material este mult mai rezistent. Acest tip de plug a fost folosit pana la inceputul secolului XX.

De-a lungul timpului, forma plugului s-a modificat, el fiind construit astfel incat sa se ataseze diverselor masini (cel mai des in spatele tractoarelor), dar tractiunea animala inca se foloseste si astazi in satele din Romania si nu numai.

Utilizarea plugului

In functie de modelul de tractor pe care il aveti la dispozitie, exista si modelul de plug care sa se potriveasca.

Pentru o varietate de modele, adaptate oricaror conditii de sol, vizitati site-ul www.tractorul.ro. Aici veti gasi cu siguranta ceea ce cautati in materie de pluguri la un pret mic, raportul calitate-pret fiind unul foarte bun. De asemenea, veti beneficia si de informatiile necesare pentru a utiliza fara probleme acest tip de masinarie.

Principala atributie a plugului este pregatirea solului pentru insamantare sau plantare. Acesta se foloseste pentru a faramita pamantul si pentru a asfixia buruienile. El se ataseaza in spatele tractorului, care il poarta pe suprafata pe care o are de cultivat.

Tipuri de pluguri

Pentru tractoarele de 160- 240 CP, exista o varietate de pluguri modulate, reversibile, purtate sau semipurtate sau purtate. Ele pot fi prevazute cu diverse tipuri de cormane, cu latime de lucru variabila sau multipla, normale sau Losange, cu bolt de forfecare sau hidraulic.

De fapt, exista pluguri pentru orice tip de tractor, de la 45 la 300 CP. Un exemplu ar fi plugul reversibil articulat PX/RX.

In evolutia plugurilor, se manifesta diverse tendinte, cum ar fi: cresterea latimii de lucru a trupitelor (lamele propriu-zise ce sapa terenul), degajarea marita a trupitelor, varful brazdarului si cadrul plugului.Mai multe detalii vezi pe site-ul : www.tractorul.ro