Plante decorative cu efecte benefice pentru sanatatea oamenilor

plante decorative

Prin textura, forma si culoare, frunzele atat de delicate ale anumitor plante decorative constituie una din atractiile majore ale unei gradini. Judicios amplasate in peisaj, ele vor crea efecte contrastante, imbinand umbra cu luminozitatea. Uneori vara, compozitiile foarte opulente au nevoie de putina lejeritate, de aceea trebuie judecat bine, inca din momentul sadirii, ce plante se incadreaza cel mai bine in vegetatia din jur, astfel incat, prin frunzisul lor, sa aduca un plus de confort in gradina in care sunt amplasate.

Si plantele de interior sunt la moda in prezent, nu doar pentru aspectul lor deosebit de atractiv, ci si pentru beneficiile pe care le aduc.

Plante decorative care maresc performantele profesionale

Pana nu de mult, plantele de interior erau amplasate cu precadere in casele noastre, in locuinte, acolo unde prin prezenta lor se creeaza  o atmosfera relaxanta si confortabila. Studii facute asupra efectului pe care o planta il are asupra comportamentului uman au demonstrat ca functionarii dintr-un birou decorat cu plante naturale sunt mai relaxati, iar randamentul muncii lor este mult imbunatatit. Deci, rolul plantelor nu este doar unul pur ornamental, efectele lor benefice reflectandu-se in performantele profesionale ale functionarilor care-si desfasoara activitatea intr-un ambient infrumusetat cu plante decorative. Performanta profesionala este imbunatatita deoarece prezenta plantelor contribuie mult la reducerea stresului, asa cum au dovedit unele studii realizate pana acum.

Plante decorative – un rol deosebit in purificarea aerului

Studiile au mai relevat si faptul ca anumite plante au abilitatea de a elimina unii compusi organici care sunt de multe ori prezenti in birouri si locuinte si stau la baza aparitiei alergiilor si ale unor afectiuni care duc chiar si la decese. Acesti compusi volatili polueaza in special spatiile inchise, insa au fost identificate o serie de specii de plante ornamentale care au un efect deosebit in purificarea aerului poluat. Ca exemple, pot fi amintite feriga, floarea de ceara si iedera.

Stresul poate fi eliminat prin cultivarea de plante decorative

O serie de studii facute de oamenii de stiinta japonezi au demonstrat ca anumite substante continute in flori actioneaza direct asupra unor gene, reducand dramatic stresul. Parfumul unei flori poate avea efect benefic asupra oamenilor, acest lucru fiind cunoscut din vremuri indepartate si a stat la baza aromaterapiei. Dar acest efect era cunoscut in mod empiric, nestiindu-se practic mecanismul prin care parfumul florilor poate actiona la nivelul celulelor. Japonezii au dovedit stiintific ca mirosul plantelor poate influenta biochimia organismului. Acest lucru s-a demonstrat prima data prin studii facute pe animale, cercetandu-se o substanta continuta de anumite plante, denumita linalool. Astfel, un numar de sobolani de laborator au fost supusi unor situatii care le-au provocat un stres, dupa care, in urma inhalarii acestei substante, activitatea unui numar mare de gene care deveneau hiperactive la stres, au revenit la parametrii normali.

Prin urmare, prezenta unor plante decorative de la www.pepiniera-pinus.ro in preajma noastra nu poate avea decat efecte benefice, din toate punctele de vedere. In primul rand ambientul devine mult mai confortabil si mai relaxant, iar aerul din incaperea unde acestea sunt amplasate este imbunatatit prin eliminarea elementelor poluante. Ca sa nu mai amintim de aspectul deosebit de placut pe care il creeaza prezenta lor.