Motosapa – instrumentul modern de prelucrat solul

motosapa

Indiferent de marimea gradinii pe care o detineti, aveti nevoie de o motosapa cu care sa pregatiti solul pentru cultura dumneavoastra. Acest instrument este de fapt un plug rotativ care functioneaza cu ajutorul unui motor, alimentat cu benzina. Exista si modele mai mici, electrice, care sunt foarte avantajoase pentru suprafetele restranse. Cu ajutorul acestor masinarii, solul poate fi prelucrat si pregatit fara a mai utiliza harletul, asa cum faceau bunicii nostri odinioara.

Motosape usor de manipulat

Dispozitivul este livrat ambalat si demontat, de aceea primul lucru pe care il aveti de facut este montarea lui. Se incepe cu roata de transfer, apoi bara de tractiune pe spate, ghidonul, manetele, se continua cu asamblarea sapei si a dispozitivelor de protectie.

Siguranta este pe primul loc atunci cand utilizati pentru prima data un astfel de dispozitiv, prin urmare niciodata nu trebuie sa va puneti piciorul in dreptul lamelelor sale, atunci cand acesta este in functiune. Se seteaza adancimea pana la care vrei sa sapi si se ghideaza doar aparatul, fara a-l forta. Mainile trebuie sa fie bine fixate pe manere, iar corpul utilizatorului trebuie sa pastreze o anumita distanta de siguranta, directionand utilajul doar din ghidon. La fiecare 100 de ore de functionare, uleiul unei motosape trebuie schimbat. Un astfel de dispozitiv poate ara, prasi, sapa solurile medii si usoare,  insa nu cele acoperite cu iarba mare sau cu pietre.

Intretinerea unei motosape

Pentru ca acest utilaj sa aiba o durata cat mai mare de viata, trebuie sa acordati o atentie sporita intretinerii si depozitarii lui in perioada de extrasezon. Dupa fiecare lucrare, masina se curata, iar cuplajele, stiftul suport pentru curea si cablurile se ung periodic. Cutitele trebuie sa fie mereu curate si bine ascutite si se verifica din cand in cand, mai ales in timpul sezonului, daca suruburile si piulitele sunt stranse in mod corect. Manualul de utilizare trebuie studiat cu atentie iar recomandarile producatorului trebuie respectate intocmai, atat pentru o cat mai buna functionare si fiabilitate a utilajului cat si pentru a evita potentialele riscuri asupra sanatatii si integritatii corporale a utilizatorului.

Precautii in lucrarile efectuate cu o motosapa

Nu se efectueaza nici un fel de manopera de intretinere atunci cand motorul este in functiune. Se tine cont de faptul ca gazele esapate sunt extrem de nocive, de aceea nu este indicat ca echipamentul sa fie pus in functiune intr-un spatiu inchis si neventilat corespunzator. De asemenea, atunci cand se manevreaza combustibilul, nu trebuie sa existe surse de foc deschis in preajma si in nici intr-un caz nu se va fuma. Este recomandabil ca motosapa – www.Motosape-motocoase.ro sa fie exploatata de catre persoane corect echipate, cu haine de protectie, cum este salopeta, cu incaltaminte adecvata, manusi si antifoane. Trebuie avut in vedere ca nu se curata niciodata componentele atunci cand motorul este pornit. Este bine ca terenul care urmeaza a fi prelucrat sa fie mai intai verificat pentru a se inlatura eventualele pietre, bete sau alte corpuri dure care ar putea deteriora motosapa sau ar putea fi aruncate in lateral, existand astfel riscul producerii de accidente sau daune materiale.