Evaluari bunuri

anunturiEvaluarea este procesul de estimare a unui tip de valoare, al unui tip de proprietate, la o anumita data. Cu alte cuvinte, evaluarea permite beneficiarului sa obtina informatii pertinente asupra valorii si potentialului societatilor sau proprietatilor imobiliare pe care le conduc sau pe care le administreaza. Mai mult decat atat, serviciul are la baza analiza fundamentala a ramurilor economice sau evolutiei pietei imobiliare specifice si a factorilor care o influenteaza. Procesul de evaluare este concretizat prin raportul de evaluare ce are la baza calcule matematice si formule specifice efectuate de un evaluator imobiliar. De specificat este faptul ca evaluarile se impart in doua categorii si anume: evaluari imobiliare si evaluari bunuri mobile.

Ce este evaluarea imobiliara si evaluarea bunurilor mobile?

Evaluarea este o analiza, o opinie sau o concluzie referitoare la natura, calitatea, valoarea sau utilitatea unor anumite bunuri sau proprietati imobiliare, exprimata de o persoana impartiala, specializata in analiza si evaluarea proprietatilor. In evaluarea proprietatii imobliare se utilizeaza, de regula, abordarile prin: comparatia vanzarilor, capitalizarea venitului si prin cost, abordari bazate pe principiul susbstitutiei, comune tuturor tipurilor de evaluari, fie ca este vorba de evaluarea imobiliara ori proprietate mobiliara (bunuri mobile). Pe langa toate acestea, un raport de evaluare a bunurilor explica toate procesele analitice care au fost parcurse in cursul evaluarii si prezinta informatii semnificative care au fost folosite in analiza. Tipul, dimensiunea si continutul unui raport de evaluare difera in functie de tipul proprietatii, a mobilului, cerintele legale dar si de complexitatea procesului de evaluare.

Evaluarile se efectueaza pentru: apartamente, case, vile, terenuri libere sau construite, spatii comerciale, hale, spatii industriale, hoteluri si pensiuni, autoturisme, autovehicule, utilaje, echipamente industriale dar si pentru alte bunuri.

Scopuri ale evaluarilor imobiliare

– tranzactionarea unei proprietati

– fuziuni si schimburi de proprietati

– creditare

– emisiunea de obligatiuni negarantate

– emisiuni de actiuni noi

– rezolvarea litigiilor

– impozitare

– asigurare

Evaluarea bunurilor mobile se realizeaza avand ca principal scop: vanzarea, utilizarea in continuare sau lichidarea.

Tipuri de valoare

In cadrul evaluarilor, exista mai multe tipuri de valori, printre care se numara: valoarea de piata, valoarea de investitie, valoarea justa, valoarea speciala si valoarea sinergetica. In ceea ce priveste valoarea de piata, aceasta este suma estimata pentru care o proprietate va fi schimbata intr-o tranzactie cu pret determinat obiectiv, dupa o activitate de marketing corespunzatoare, in care partile implicate au actionat in cauza, fiind considerata de specialistii in domeniu, sinonima cu valoarea justa. Valoarea speciala este o suma de bani peste valoarea de piata menita sa reflecte caracteristici speciale ale unui bun, care au valoare doar pentru un cumparator special. Valoarea sinergetica este un element aditional de valoare, care este creat de fuziunea a doua sau mai multe proprietati/bunuri mobile, in care valoarea rezultata este mai mare decat suma valorilor proprietatilor individuale si totodata, poate reprezenta o forma a valorii speciale.

In concluzie, evaluarile bunurilor sunt utile atat persoanelor juridice, cat si celor fizice, in sensul ca prin aceasta metoda, cumparatorul are garantia ca plateste pretul corect pentru un bun sau o proprietate, iar valoarea este conforma cu suma pe care cumparatorul doreste sa o plateasca. Pe de alta parte, evaluarea reprezinta o solutie optima si pentru vanzatorul unui bun, deoarece prin aceasta metoda se asigura ca pretul oferit de un potential cumparator reflecta valoarea reala a bunului oferit.