Diguri de protectie cu palplanse de la Dumistreli

Diguri de orotectieIn urma cu peste trei mii de ani in Egiptul antic, a fost construit primul dig din istorie. Acesta avea o lungime de aproximativ o mie de kilometri, fiind construit de-a lungul fluviului Nil si se intindea de la actualul oras Assuan pana in Delta Nilului. Dar ce este pana la urma un dig? Care este rolul lui? De ce este nevoie sa se construiasca diguri de-a lungul raurilor sau fluviilor? Care sunt materialele cu ajutorul carora se construiesc cele mai rezistente diguri?

Digurile sunt constructii de pamant, localizate paralel cu malul unui rau sau fluviu, al marii sau al unui lac, cu scopul de a evita ca apa sa patrunda pe terenurile ce se gasesc in spatele digurilor. Dupa modalitatea in care acestea sunt supuse actiunii apei, ele pot fi:

  • diguri permanente, sunt diguri longitudinale ce se gasesc in prelungirea barajelor transversale pe albia raurilor si sunt supuse in permanenta actiunii apei; telul lor este de a reduce suprafata inundata prin formarea unui lac de acumulare;
  • diguri semipermanente sunt supuse actiunii apei periodic; asemenea diguri se intalnesc in zonele de mare unde mareea isi face simtita prezenta in mod constant;
  • diguri nepermanente, asupra carora apa actioneaza in mod ocazional, este cazul digurilor de protectie contra inundatiilor, dar numai in perioada viiturilor.

Diguri de protectie cu palplanse Pentru ca digurile deja existente sa ofere o protectie mult mai buna impotriva inundatiilor este nevoie de o inaltare a lor de pamant. Cum acest lucru este destul de costisitor si ar implica si mult timp, o solutie alternativa pentru a se realiza o suprainaltare a digului, pentru a oferi siguranta necesara, este folosirea de palplanse.

Digurile de palplanse  ofera o protectie extra contra viiturilor ridicate, viituri care depasesc inaltimea initiala a sistemului de indiguire. Se pot folosi atat palplanse din otel cat si din PVC. Palplansele din PVC sunt non-corozive, au o greutate mai mica si automat implica si echipamente si utilaje necesare instalarii lor intr-un numar mai redus. Insa spre deosebire de cele din otel, calitatile palplanselor din PVC sunt afectate de actiunea razelor de soare, de aceea in etapa de producere a acestora este indicat ca in componenta stratului exterior sa existe aditivi de protectie UV.

Diguri metaliceCompania Dumistreli din orasul Suceava a luat nastere in anul 2000 si activeaza cu succes si in prezent in domeniul constructiilor metalice. Compania executa printre altele si lucrari de indiguire folosind diguri de protectie din palplanse.

Digurile de paplanse formeaza un perete de metal etans, care este capabil sa retina apa si sa impiedice patrunderea ei in zona protejata. Deci, palplansele au rezistenta crescuta la actiunea torentilor de mediu. Daca sunt intretinute intr-un mod corespunzator pe toata durata folosirii lor, palplansele isi vor pastra caracteristicile elastice si pe cele de duritate. Sistemul de palplanse poate fi construit intr-un mod extrem de atractiv din punct de vedere estetic, astfel incat sa fie in concordanta cu peisajul alaturat. Conexiunile intre palplanse sunt etanse, dar se pot adauga alte tipuri de materiale menite sa le creasca impermeabilitatea.

Experienta si profesionalismul sunt doar doua dintre calitatile ce caracterizeaza compania Dumistreli si care garanteaza executia lucrarilor la standarde inalte.

Poti sa afli alte informatii interesante accesand link-ul urmator: zoom-biz-news.ro.