Despre pasteurizatoare lapte si procesul tehnic

pasteurizatoare lapte

Tot mai multa lume alege laptele pasteurizat in detrimentul celui crud din motive variate, insa toate tin de perioada mult mai lunga in care poate fi pastrat in frigider si nu numai fara ca acesta sa strice. Deoarece Facility Distrib este un nume greu in industria alimentara prin intermediul produselor dar si a serviciilor oferite, dorim ca in acest articol sa ne intoarcem unpic privirea spre diferentele majore dintre laptele crud si cel pasteurizat, si mai ales, care este metoda de functionare a unor pasteurizatoare lapte.

O istorie de dinainte de existenta oricarui tip de pasteurizatoare lapte

Insa inainte de asta, asa cum orice revolutie industriala isi are originile intr-o necesitate, idea de pasteurizare a plecat de la faptul ca multe alimente si bauturi (lapte, bere, vin etc.) se stricau la un timp scurt dupa (in cazul laptelui) iar berea era tot timpul tulbure. Ei bine, acestea sunt cauzate de catre microorganisme sau bacterii care cu timpul reuseau sa altereze proprietatile laptelui de exemplu. Pana in 1864, anul in care cercetatorul francez Louis Pasteur a descoperit ca prin incalzirea berii sau a vinului se reuseste eliminarea bacteriilor, lucrurile in industria alimentara erau destul de simpliste, iar daca cum frigiderele casnice urmau sa apara abia dupa anul 1923, va puteti imagina cat de salvatoare a fost, si este idea celebrului cercetator francez.

Pasteurizatoare lapte UHT sau clasice

Revenind in prezent din mica noastra incursiune in istorie, pentru a putea omora aceste bacterii care duceau la alterarea laptelui, in majoritatea facilitatilor de procesare a acestuia se folosesc acum pasteurizatoare lapte. Practic, acesta implica incalzirea laptelui pana la temperaturi de cel mult 95o Celsius, si racirea brusca la temperaturi de doar 4o Celsius. Bineinteles, timpii sunt esentiali in cadrul unor pasteurizatoare lapte, asadar, in cazul tratamentului UHT (Ultra High Temperature) expunerea la temperaturile ridicate se face pentru doar cateva secunde.

Evident, metoda UHT este cea mai eficienta, reusind sa elimine pana la 99.9% din bacteriile si microbii aflati in lapte. Evident, echipamentele pasteurizatoare lapte pot fi folosite si pentru a realiza o procesare clasica, care implica folosirea unor parametri diferiti. Astfel, temperatura maxima de expunere este 72o Celsius, iar timpul de expunere este de maxim 12 secunde, urmand ca apoi sa se efectueze o racire brusca pana la 4o Celsius a produsului.

Exista dispute legate de procesul de pasteurizare (mai ales cel UHT), foarte multi considerand ca prin folosirea unor pasteurizatoare lapte la temperaturi apropiate de punctul de fierbere a apei, calitatea laptelui are de pierdut. Insa, in acest gen de contradictii trebuie sa pastram o gandire limpede si sa fim bine informati. Fara aceste pasteurizatoare lapte, inca si acum ne-am fi luptat cu bolile si problemele cauzate de consumul laptelui crud, iar perioada de pastrare a acestuia nu ar fi fost mai mare de 24 – 48 de ore.

Asadar, in concluzie va spunem ca Facility Distrib va ofera solutii complete de procesare dar si de imbuteliere a laptelui. Si pentru ca fiecare dintre clientii nostri au nevoi diferite, proiectam, realizam si montam pasteurizatoare lapte executate la comanda. Pentru mai multe detalii va asteptam pe siteul nostru, www.facilitydistrib.ro