Design interior

design interior

Cea mai auzita intrebare de catre un designer este : ” cat ma va costa asta? ” dar majoritatea designer-ilor nu va pot da raspunsul pana cand nu stiu mai multe despre intreaga sfera de aplicare a proiectului. Nu e de mirare ca exista confuzii si uneori  suspiciuni cu privire la acest proces.

Exista cateva modalitati de baza in functie de care care majoritatea designer-ilor de interior percep pretul.Specialistii in design interior difera foarte mult unul fata de celalalt in functie de abilitatile de a duce la capat un proiect asa ca si pretul va varia.

Care este costul unui proiect sau a unei lucrari de design interior

Piata actuala din Romania afirma ca nu exista costuri fixe in ceea ce priveste design-ul interior si ca acestea variaza in functie de cerintele fiecarui specialist. Putem insa sa delmitam cateva elemente ce determina aceste costuri:

 • Taxa fixa: aceasta se stablieste intre beneficiar si designer in functie de culoare, material si finisaje. Aceasta taxa este foarte folosita la proiectele de design de interior pentru ca percepe, in mare, toate costurile ce tin de lucrarea in sine.
 • Tarif orar: acest tarif se percepe in functie de timpul petrecut de designer sau de consultant. In general, acesta taxa este impusa deorece, pe parcursul lucrarii, pot intervenii probleme, fie de structura fie estetice, neprevazute, ce necesita o atentie deosebita.
 • Tarif procentual: se percepe atunci cand designer-ul duce la capat proiectul cu materiale sau alte dotari achizitionate de acesta si cere un procent din costul materialelor si transportului.
 • Tarif pe metru patrat: acesta se percepe in general companiilor ce detin spatii mari ce urmeaza a fi amenajate.

 Costuri aproximative in design de interior

Pentru a putea evalua o lucrare de design de interior iata cateva costuri aproxmative:

 • costul unui proiect de design interior pentru un apartament cu 2 camere poate varia intre 300 si 1000 de EURO, iar daca vorbim de costul unui metru patrat acesta poate varia intre 5 si 50 de EURO.
 • costul unui proiect de design de interior pentru o vila P+1 este aproximat intre 1000 si 3000 de EURO.
 • pentru a consulta un designer trebuie sa stim ca pretul acestuia este in jur de 100 Ron pe ora.

Toate aceste preturi sunt, desigur, orientative, intru cat nu putem determina cu siguranta pretul unei lucrari, decat dupa ce aceasta a trecut prin toate etapele de evaluare.

 Rezultatul design-ului de interior

Cel mai probabil multi dintre noi ne-am pus intrebarea daca avem nevoie intradevar de design de interior. Parerile sunt impartite, majoritatea reducand design-ul de interior la simpla alegere a culorii peretilor si a mobilierului stas ce poate fi procurat din magazinele de specialitate. Desigur ca design-ul interior reprezinta o arie mult mai variata a ceea ce inseamna cu adevarat amenajarea unei locuinte sau a unui spatiu.

Design-ul interior va rezolva in principal urmatoarele aspecte:

 • valenta psihologica, cum ne influenteaza spatiul emotiile.
 • valenta spatiala, cum percepem spatiul.
 • valenta estetica, tine de propriile gusturi.
 • valorificarea spatiului, indiferent de dimensiuni.

Pentru mai multe detalii  accesati site-ul www.logosidesigninterior.ro