De ce sa iti faci anual o ecografie mamara?

Spitalul privat GynecoLand din Bucuresti este ultraspecializat in chirurgie ginecologica si chirurgia sanului patologic, oferind servicii medicale la cele mai inalte standarde de calitate. Dintre metodele de diagnosticare ale afectiunilor sanilor, mentionam: ecografie mamara, sonoelastografie, mamografie digitala, examen histopatologic, s.a.

Ce trebuie sa stii despre ecografie mamara?

Ecografia mamara sau ultrasonografia reprezinta o metoda imagistica de depistare precoce a cancerului mamar, neinvaziva, neiradianta si nedureroasa. Se realizeaza intr-un timp foarte scurt- intre 15 si 30 de minute, de cate ori este necesar, la persoane de orice varsta. Aceasta metoda de diagnostic este recomandata a se realiza o data pe an, asigurandu-va astfel ca nu va confruntati cu boala care afecteaza in prezent un numar foarte mare de femei- cancerul de san-, prevenind-l intr-un mod eficient si sigur.

Ecografie mamara– de ce este importanta?

Avand in vedere faptul ca ecografia mamara reprezinta o metoda eficienta si sigura de depistare a cancerului de san, toate reprezentantele sexului feminin sunt sfatuite sa efectueze periodic acest control intrucat aceasta boala poate fi vindecata in proportie de 90% daca se descopera in faze incipiente.

Prin intermediul ecografiei, se evidentiaza chiar si tumorile foarte mici (de 3-4 mm) care, in cazul palparii, sunt imperceptibile. De asemenea, aceasta face o diferenta clara intre tumorile solide si cele chistice (cu lichid), orientand asupra unui diagnostic clar si corect (majoritatea tumorilor mamare solide sunt canceroase). Evidentiaza, in acelasi timp, zonele puternic vascularizate ale sanului, traducand malignitatea tesutului (cu ajutorul modului Doppler).

In ce consta ecografia mamara?

ecografie mamaraIn prima faza, este necesara aplicarea unui gel pe piele astfel incat aparatul (transductorul) sa se miste mai usor, iar aerul dintre piele si acesta sa fie eliminat. Prin presare si coordonare precisa de catre medic a transductorului pe intreaga suprafata a sanului, evaluarea va fi una facila si rapida. In ultima faza, are loc afisarea si prelucrarea imaginilor captate cu ajutorul unui program special instalat pe un calculator.

In ce moment trebuie sa apelezi la aceasta metoda de diagnostic?

Ecografia mamara este indicata atat femeilor ce au sub 40 de ani (in conduita de diagnosticare precoce si monitorizare a afectiunilor mamare), cat si celor care au trecut de aceasta varsta (ca metoda complementara mamografiei intrucat aduce un aport suplimentar de date).

De asemenea, la aceasta metoda se poate apela in conditii de maxima siguranta si pentru copii si femei gravide, putand fi repetata oricand este nevoie.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru o astfel de interventie?

In momentul in care doriti sa faceti o programare la medicul specialist, trebuie sa aveti grija sa nu va aflati in perioada menstruala, intrucat atunci, sanii sunt mai putin sensibili si densi. De asemenea, este ideal sa pastrati ecografiile de la an la an, pentru a le prezenta medicului astfel incat acesta sa poata face o comparatie.

Ce trebuie sa faci in caz de…?

Daca s-au descoperit leziuni la nivelul sanului, se recomanda efectuarea unei sonoelastografii mamare si a unei mamografii digitale cu scopul de a obtine informatii suplimentare despre noduli. Efectuarea unui examen hispatologic cu biopsie mamara ese necesara pentru a se pune un diagnostic de certitudine (leziune maligna sau benigna).

Sanatatea ta este cea mai importanta, iar specialistii GynecoLand te ajuta sa o mentii!