Instrumentele filarmonicii – Clarinetul

Instrumentul muzical care a stat la baza realizarii clarinetului a fost chalumeau, un instrument baroc. Acesta insa prezenta o mare deficienta prin neinchiderea completa a clapelor si un ambitus restrans de sub doua octave.

La inceput clarinetul mai era denumit si “trompetica” datorita  sunetului patrunzator in registrul mediu.

Este cunoscut faptul ca acest instrument muzical isi incepe cariera spectaculoasa datorita atentiei si increderii pe care i-a acordat-o Mozart. De la Mozart si pana in zilele noastre clarinetul este instrument de baza intr-o orchestra simfonica. Clarinetul este un instrument muzical perfect capabil de solo-uri de concert si in acelasi timp se constituie intr-un partener de mare expresivitate in muzica de camera.

clarinet 2

Daca aruncam o scurta privire in istoria muzicii este imposibil sa nu remarcam ca aceasta este destul de saraca in lucrari pentru clarinet,  in perioada secolului XIX comparativ cu secolul XX.

Sunt foarte putini compozitorii care au dedicat pagini cu adevarat valoroase clarinetului si mai ales care sa aiba stralucirea capodoperelor lui Mozart pentru acest instrument. In acest sens Johannes Brahms poate sa fie comparat cu marele sau predecesor in muzica pentru clarinet. Atractia lui Brahms pentru clasicismul vienez este foarte bine documentata, fiind foarte bine cunoscuta si recunoscuta admiratia lui pentru Mozart.

Modul in care cei doi mari muzicieni s-au apropiat si s-au lasat cuceriti de clarinet este foarte asemanator. Cei doi au ales acest instrument, clarinetul pentru a-si scrie muzical testamentele. In lucrarile lui Brahms cu clarinet, mai ales in partile lente se aude frumusetea, reveria si seninatatea lui Mozart.

Se presupune ca Mozart a ascultat pentru prima oara instrumentul numit clarinet la varsta de sapte ani si de atunci a apreciat cu prisosinta cantabilitatea acestui instrument. O multime de lucrari muzicale ale sale demonstreaza cat de mult a apreciat el calitatile clarinetului.

Timbrul clarinetului se poate asemui cu vocea de alto, iar instrumentul in sine face lagatura intre sonoritatile inalte ale flautului si oboiului si vocea de bariton bas a fagotului.

Pentru a diversifica mai mult gama sonoritatilor clarinetului producatorii au inventat o serie de variante ale acestui instrument muzical, variante care valorifica zone sonore noi.

Exista clarinet piccolo, clarinet alto, corno di bassetto, clarinet bas, clarnet contrabas si mai multe tipuri de clarinete in functie de acordaj: clarinete in do, netranspozitoare in si bemol, transpozitoare la secunda mare descendenta si in la, transpozitoare la terta mica descendenta.

clarinet 1

Un rol deosebit de important in intelegerea si pretuirea data de Mozart clarinetului l-a avut prieteni cu instrumentistul Anton Stadler, perioada in care compozitorul scrie nu mai putin de 13 lucrari pentru clarinet.

Modelul de clarinet care astazi este utilizat in intreaga viata muzicala este sistemul care prelungeste registrul grav pana la mi bemol.

Primul moment de apogeu al carierei concertante a clarinetului a fost in 1891 odata cu aparitia Concertului in La Major pentru clarinet si orchestra a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Tot el este si cel care a introdus definitiv clarinetul in orchestra simfonica.

Trebuie sa mentionez aici ca acest instrument muzical este parintele saxofonului, aparut in viata muzicala un pic mai tarziu.