Consiliere si evaluare psihologica copii

consiliere psihologica copii

In general, termenii de consiliere si evaluare psihologica copii sunt perceputi ca o necesitate doar pentru copiii cu probleme de comportament, emotionale, sau cu dificultati la invatare, insa ei presupun si identificarea abilitatilor unui individ, si punerea lor in evidenta, reliefarea personalitatii si constientizarea preferintelor si aspiratiilor lui. Desigur ca o evaluare psihologica este extrem de utila in identificarea si inlaturarea unor disfunctionalitati, insa de consiliere are nevoie si un copil care se incadreaza perfect in normele unui comportament obisnuit.

Consiliere si evaluare psihologica copii pentru o buna dezvoltare a lor

Scopurile unei astfel de evaluari sunt cele de a stabili cu exactitate care este nivelul de dezvoltare a copilului din punct de vedere senzorial si motrice, al dezvoltarii cognitive, precum si al celei socio-afective. Un alt scop este identificarea diferitelor probleme care pot aparea la anumite varste, cum ar fi tulburarile emotionale, de atentie si concentrare, sau cele de comportament. Trebuie tinut seama ca un adolescent, de exemplu, poate suferi de anxietate sau depresie, dar poate avea si anumite fobii. In urma sedintelor de consiliere si evaluare psihologica copii, se stabileste potentialul lui, adica nivelul de inteligenta, interesele scolare pe care le-ar putea avea, si se identifica aptitudinile si abilitatile pe care subiectul le poseda.

Tehnici de consiliere si evaluare psihologica copii

Tehnicile si metodele folosite in sedintele de acest gen sunt diferite, fiecare avand rolul de a reliefa anumite componente ale personalitatii copilului sau adolescentului in cauza. Sunt utilizate jocurile, desenele, modelajul sau povestile, asa numitele teste proiective. Chestionarele fac parte si ele din metodele de lucru ale psihologilor, ca si interviurile.

O alta tehnica folosita este anamneza, care reprezinta o suma de informatii si date despre fondul lui biologic, bolile de care a suferit, despre situatia scolara sau sociala, aceasta efectuandu-se prin discutii libere, in care scolarul sau adolescentul capata incredere in interlocutorul sau. Discutiile acestea au, printre altele, si un caracter terapeutic.

Scopul sedintelor de consiliere si evaluare psihologica copii

Parintii trebuie sa-si puna problema consultarii unui terapeut sau a unui psiholog atunci cand observa la copilul lor diferite deviatii de la un comportament obisnuit, cum ar fi o slaba dezvoltare a limbajului, sau dificultati serioase in adaptarea cu mediul scolar. Nervozitatea prelungita si intensa reprezinta un alt semn de ingrijorare, ca si apatia, starea de tristete sau crizele de plans. Retragerea din grupul de prieteni, preferarea singuratatii, sunt si acestea motive care trebuie sa-i atentioneze pe parinti. De asemenea, schimbarile bruste de comportament sau dispozitie, precum si pierderea interesului pentru o serie de activitati pe care inainte le agrea si care ii faceau placere. Un comportament agresiv in relatie cu colegii sau cu adultii este tot un semn care ne avertizeaza ca exista o problema care trebuie rezolvata.

De sedinte de consiliere si evaluare psihologica copii oferite de Www.Discover-me.ro  au nevoie si cei care trec prin perioade dificile, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, divortul parintilor sau faptul ca sunt nevoiti sa se adapteze unui nou mediu, sa se integreze intr-un colectiv diferit de cel din care faceau parte pana la un moment dat.