Colectare deseuri medicale – sortarea initiala reduce riscul si costurile

colectare deseuri medicale

In activitatea de colectare deseuri medicale, sortarea este o etapa deosebit de importanta, avand in vedere ca o pondere cuprinsa intre 10 si 25% dintre acestea sunt deosebit de periculoase, iar daca aceasta triere se face in mod corect, costurile pentru tratarea si eliminarea lor ar putea fi mult reduse. Separarea deseurilor periculoase de cele nepericuloase reduce, de asemenea, intr-o masura consistenta, riscul de infectare a lucratorilor care le manipuleaza. Proportia de deseuri medicale care necesita tratament special s-ar putea reduce pana la 2-5%, daca trierea se face inca de la inceput.

Colectare deseuri medicale in ambalaje care respecta codul de culoare

Sortarea se face pe criteriul gradului de pericol al diferitelor tipuri de deseuri, precum si al metodelor de tratare si eliminare care se aplica acestora. O modalitate recomandata de identificare a categoriilor de deseuri este depozitarea lor temporara in ambalaje care respecta codurile de culoare si in saci si recipiente etichetate in mod clar. Toate aceste proceduri specifice de sortare, ambalare, etichetare si colectare deseuri medicale trebuie explicate personalului medical si auxiliar folosind si semnele grafice amplasate pe pereti deasupra containerelor. Acestea trebuie sa fie niste recipiente adaptate in mod specific pentru fiecare categorie de deseuri. Sortarea trebuie sa porneasca intotdeauna chiar de la sursa, adica de la noptiera de langa patul bolnavului, din salile de operatie, din laboratoare sau din orice alta incapere din spital in care se genereaza aceste deseuri.

Colectare deseuri medicale, actiuni simple si usor de pus in practica

In plus, trebuie sa fie usor de pus in aplicare de catre personalul medical si auxiliar, respectand anumite reguli valabile in intreaga tara. Regulile trebuie sa fie stiute si bine intelese de catre intregul personal din unitatile medicale, iar verificarile si controalele trebuie sa se faca in mod regulat pentru a exista certitudinea ca procedurile sunt respectate. Aplicarea sistemului bazat pe codul de culori urmareste sa asigure identificarea imediata si fara echivoc a riscului asociat cu diferite tipuri de deseuri, de aceea codul de culori trebuie sa fie un sistem simplu si aplicat in mod uniform in intreaga tara. Ambalajele si containerele pentru deseurile nepericuloase au culoarea neagra, iar cele pentru deseurile periculoase sunt galbene.

Colectare deseuri medicale si transportul acestora

Pentru a se evita acumularea lor, este recomandat ca actiunea de colectare deseuri medicale sa se faca in mod regulat si sa fie transportate intr-un loc centralizat de depozitare, inainte de a fi prelucrate sau eliminate. Colectarea trebuie sa urmeze trasee specifice, pentru a evita trecerea lor prin saloane sau prin alte parti igienizate din unitatea sanitara. Carucioarele cu care sunt transportate trebuie sa fie usor de incarcat si descarcat, sa nu aiba margini ascutite care ar putea deteriora sacii sau recipientele in care se afla deseurile si sa fie usor de curatat si igienizat. Deseurile medicale trebuie manipulate cu multa grija deoarece exista riscuri de producere a leziunilor la contactul cu obiectele ascutite. Personalul trebuie sa poarte intotdeauna imbracaminte de protectie, salopete sau sorturi industriale, precum si incaltaminte si manusi de lucru.