Ce sunt panourile radiante

panouri radiante

Panourile radiante reprezinte niste tablouri ce sunt alimentate cu energie electrica.

Utilizarea panourilor radiante

Panourile radiante sunt utilizate pentru a incalzi corpurile existente in camera, peretii si nu aerul precum o fac celelate sisteme de incalzire (pe gaz sau electricitate).

Principiul de functionare apanourile radiante?

Panourile radiante functioneaza pe baza de curent electric folosind radiatii cu infrarosu. Aceste radiatii sunt invizibile pentru ochiul uman, insacaldura emanata este simtita de fiecare locuitor al casei.

Principiul de functionare a panourilor radiante este asemanator cu cel al soarelui, care de asemenea incalzestepamantul folosind radiatiiinfrarosii. Razele pe care le emite un panou radiant ajung cu usurinta in toate colturile unei incaperi iar peretii si obiectele prezente in incapere le absorb si se incalzesc la randul lor.

Tipuri de panouri radiante:

 1. panouri radiante instalate pe tavan

Temperatura maxima a acestor panouri radiante trebuie sa fie de 65 – 70°C

 1. panouri radiante instalate pe perete

Temperatura maxima a acestor panouri radiante trebuie sa fie de 35 – 40°C (deoarece exista riscul de a le atinge)

Panourile radiane pot fi gasite de diferite marimi, culori si anume din aceste considerente pot fi integrate cu usurinta in orice design de interior. Exista si panouri radiante de tip tablou, care gratie diferitor imagini vor oferi un plus de eleganta locuinteidumneavoastra. Si frumos si cald!

Avantajele panourilor radiante:

 • panourile radiante va pot incalzi pentru o perioada de 10 -15 ani;
 • panourile radiante nu necesita o intretinere speciala;
 • achizitionarea si instalarea unui panou radiant va fi cu mult mai ieftina de cat instalarea unui sistem clasic de incalzire;
 • panourile radiante stimuleazacirculatiasangelui;
 • panourile radiante nu usuca aerul;
 • panourile radiante nu provoacamiscareacurentilor de aer in camera;
 • nu aveti nevoie de avize sau autorizatii pentru a instala un panou radiant;
 • puteti instala de sine statator panoul radiant deoarece montarea este foarte usoara;
 • panourile radiante sunt ecologice, etc..

Dezavantajele panourilor radiante:

 • panourile radiante nu incalzesc aerul ci obiectele si persoanele care sunt in anturaj;
 • nu se recomanda instalarea si utilizarea unui panou radiant intr-o incapere unde nu exista si o instalatie clasica de incalzire deoarece exiatarsiculaparitiei mucegaiului si a igrasiei;
 • deoarece panourile radiante au o putere redusa de incalzire, acesteapot fi utilizate pentru a incalziincaperi ce au o suprafata de pana la 4 m2. Cu un singur panou radiant vetiincalzi cu succes o baie, o bucatarie de mici dimensiu, insa pentru a incalzi o sufragerie, dormitor se vor necesita cateva panouri radiante, etc..

Este adevarat ca panourile radiante cu Prismainfo reprezinta o tendinta relativ noua de incalzire a incaperilor, insa sunt si mai comode, mai ieftine si mai usoare in utilizare. Pe langa faptul ca ne ajuta sa economisim din consumul de energie electrica (aproximativ 40 % – 60 %, in dependenta de model), panourile radiante nu necesita a fi verificate o data la doi ani precum sunt verificate sistemele de incalzire pe gaz.