Ce sunt panourile radiante?

panouri radiante

Baza panourilor radiante s-a pus cu secole in urma, cand Sir Frederick William Herschel, care a trait in perioada 1738-1822, a reusit sa demonstreze ca exista tipuri de radiatii pe care oamenii nu pot sa le vada cu ochiul liber. Astfel, pentru prima oara s-a descoperit infrarosul, o noua regiune a spectrului electromagnetic. Ce inseamna infrarosu? Ne referim la acea regiune care, in spectrul vizibil, se afla sub culoarea rosie.

Stim despre radiatiile infrarosu ca sunt invizibile ochiului uman, insa ele produc caldura, iar aceasta caldura poate fi simtita. In momentul in care razele infrarosii reusesc sa intre in contact cu o suprafata, indiferent de temperatura aerului, energia radianta va fi absorbita. Nu conteaza ca afara este frig; baia de soare poate fi foarte placuta si calda.

Deci, acestea sunt de fapt panouri radiante, niste tablouri ce sunt alimentate cu energie electrica si care au la baza razele infrarosu. De ce sa alegi si tu aceste panouri in detrimentul centralelor pe gaz sau a clasicelor centrale pe curent? Deoarece panourile:

– Pastreaza peretii calzi, perfect uscati si, mai ales, lipsiti de mucegai, vesnicul inamic al locuintelor moderne;

– Nu se strica si nu explodeaza;

– Nu-ti faci grija din cauza cresterii pretului la gaz sau la curent;

– Nu sunt necesare revizii tehnice;

– Ocupa foarte putin spatiu daca facem o comparatie cu o centrala;

– Scapi chiar si de calorifere si de “tevarie”, astfel ca locuinta ta va parea mai mare si mai aerisita;

– Le poti personaliza in functie de gusturile tale, dar poti alege si dintre zeci de modele standard;

– Au un consum redus de energie;

– Initial iti trebuie o investitie mai mare pentru a cumpara mai multe panouri radiante necesare incalzirii unui apartament, insa in timp iti amortizezi investitia;

– Exista numeroase beneficii asupra sanatatii a undelor infrarosii; amintim aici de reglarea tensiunii si imbunatatirea circulatiei sanguina;

– Si, mai presus de toate, in sfarsit este cald in locuinta ta, fara cheltuieli foarte mari.