Ce este un aparat de muls

aparate de muls

Un aparat de muls automat este atunci cand in mulsul animalelor, de lapte nu mai este nevoie de munca umana.

Sistemele de muls automate (AMS), de asemenea, denumite sisteme de muls voluntare (VMS), au fost dezvoltate în secolul al 20-lea. Acestea au fost disponibile spre comercializare la începutul anilor 1990. Miezul acestor sisteme care să permită automatizarea completă a procesului de muls este un tip de robot agricol. Mulsul automatizat este, prin urmare, de asemenea, numit de muls robotizate . Aceste cisteme se bazează pe utilizarea calculatoarelor și a software-urilor special de gestionare a cirezii.

Aparate de muls – avantaje 

Clar ca sunt avantaje ale aparatelor de muls. Printre ele se numara – eliminarea muncii – fermierul este eliberat de procesul de muls, iar munca este dedicată supravegherea animalelor, hrănire etc.

Un alt avantaj face referire la consistenta produsului atunci cand este muls automatic, neefiind influențat de diferite persoane care mulgeau animalele. Cele patru cupe de muls sunt eliminate individual, ceea ce înseamnă că un sfert gol nu rămâne atașat, în timp ce celelalte trei sunt de finisare, care rezultă mai puține amenințări de prejudiciu. Cele mai noi modele de mulgere automate pot varia de la nivelul ratei de pulsatie si vacuum bazat pe fluxul de lapte de la fiecare trimestru.

Creșterea frecvenței de muls este un alt avantaj al aparatelor de muls. Astfel ca hală de frecvență poate crește până la de trei ori pe zi, cu toate acestea de obicei de 2,5 ori pe zi este realizat. Acest lucru poate duce la mai puțin stres pe uger si confort sporit pentru vaca. Mulsul pe o mai mare frecvență crește producția de lapte pe cap de vacă. Specialistii mai spun ca orarele de muls selective reduce stresul vacă.

Si pentru ca cele mai multe aparate de muls sunt pe sistem automat, fermierul poate utilizeaza si mai ales controla prin calculator colectarea datelor. Aceste date permit fermierului sa isi îmbunătăteasca gestionarea prin analiza tendințelor din efectiv, de exemplu răspunsul producției de lapte la schimbări în hrana.

Fermierul poate pastra date intr-o arhiva despre fiecare animal in parte, astfel putand fi examinate si mai ales agricultorii vor fi avertizati atuni cand vor aparea modificari neobișnuite care indică boală sau accident. Colectarea de informații oferă o valoare adăugată pentru AMS, interpretarea și utilizarea unor astfel de informații, dar corect este foarte dependentă de abilitățile utilizatorului sau exactitatea algoritmi de calculator pentru a crea rapoarte.

Aparate de muls- dezavantaje

Pe langa putinile avantaje amintite in randurile de mai sus, specilistii spun ca sunt si cateva dezavantaje ale aparatelor de muls  de la www.Ideal-shoping.ro folosite in fereme de catre agricultori. In primul rand este vorba despre costruile destul de mari la achizitionarea unui asemenea aparat. Nu trebuie sa debifati facturile destul de piperate lan electricitate. Alte dezavantaje fac refire la complexitatea aparatului, la dificultatea aplicarii in sistemele de pășunat, creșterea în stres pentru unele vaci, dar si contactul scăzut între agricultor și turma.