Ce e bine sa stii despre lentilele de contact

lentile de contactLentilele de contact au fost create in scop medical, dar din ratiuni estetice, asfel ca cei care poarta ochelari sa poata opta pentru inlocuirea lor dupa consultarea medicului oftalmolog.

Conform studiilor recente se estimeaza ca peste jumatate din populatia planetei necesita corectarea vederii.

Lentilele de contact sunt alternativa ideala a ochelarilor de vedere pentru copii, adolescenti si adulti, fiind confortabile si foarte usor de manevrat. Desi ideea de lentile de contact dateaza inca din vremea lui Leonardo da Vinci, cel care a conceput primele lentile de contact  este germanul Adolf Fick.

De-abia in deceniul cinci al acestui secol lumea opticii medicale a fost revolutionata de inventia unui medic ceh, care a conceput lentilele de contact intr-o forma apropiata celei din prezent.

Micile lentile moi puteau inocui inca de pe atunci clasicii ochelari.

In timp, functionalitatea si designul acestora au suferit schimbari majore, in prezent existand o gama variata de lentile de contact, de la cele purtate in scop medical si pana la cele cu rol cosmetic si chiar terapeutic.

In cazul practicarii activitatilor sportive, principalul avantaj al lentileleor de contact este ca va ofera o libertate de miscare pe care nu o puteti avea cu ochelarii de vedere.

Cel mai important pentru sanatatea ochilor dumneavoastra este ca, in cazul in care va hotarati sa apelati la lentile de contact, sa aveti grija sa fie in permanenta curate si sa nu depaseasca perioada de purtare recomandata de medical oftalmolog.

Se recomanda sa curatati si sa dezinfectati lentilele in fiecare zi pentru a evita riscul de infectii.

Purtarea acestora in mod necorespunzator poate cauza alergii, edeme ale corneei, modificarea pleoapei si in cazuri mai rare poate duce chiar la orbire.

Daca veti respecta aceste reguli simple de purtare a lor, va veti putea bucura de o vedere fara probleme.

Desi ingrijirea lentilelor este simpla si rapida, exista si cea mai convenabila alternativa de purtare a lor- folosirea unor lentile de contact zilnice de unica folosinta. Asfel, nu exista niciun fel de ingrijorare legata de dezinfectarea lentilelor.

Pe langa cele de unica folosinta, exista lentile anuale, trimestriale sau lunare.

Sunt lentilele de contact potrivite pentru copii?

Medicii specialisti ne asigura ca cei mai buni candidati pentru lentilele de contact sunt insisi copiii, care au un stil de viata activ si pentru care ochelarii nu sunt cea mai potrivita alegere. In plus, acestea nu limiteaza vederea periferica.

Pe lanaga beneficiile pentru vedere, unul din cele mai importante avantaje ale folosirii lentilelor de contact de catre copii este factorul psihologic. Spre deosebire de ochelari, lentilele pot duce la cresterea increderii in sine si au un impact pozitiv in ceea ce priveste relationarea cu ceilalti copii si integrarea in mediul social.

Majoritatea persoanelor cu deficiente de vedere pot purta lentile de contact fara nicio problema, indiferent de cat de mare este dioptria.

Exista lentile de contact moi – in formate torice sau bifocale, care, desi mai greu de curatat si intretinut sunt percepute ca foarte confortabile de pacient si lentile rigide mai durabile in timp, mai ieftine, dar si mai greu de adaptat deoarece pot sari de pe ochi, se pot zgaria sau sparge.

O evaluare amanuntita intreprinsa de specialist va poate ajuta sa determinati de ce tip de lentile aveti nevoie, regimul de purtare si frecventa de inlocuire optime pentru dumneavoastra.