Case mai inteligente cu Tomoiu Gabriela

tomoiu-gabriela

Trăim în era tehnologiei, iar asta ne consumă… spunea la un moment dat o personalitate a lumii IT. Oare cât de posibil este să facem ca tehnologia să vină în ajutorul nostru pentru a ne creea ambianța necesară unui cămin pentru familia noastră.

În diferite părți ale lumii, arhitecți și nu numai, s-au îndreptat către casele inteligente. Dar, în România, cum stăm la acest capitol ? Ei bine, Tomoiu Gabriela, încearcă să aducă ” inteligența ” în casele pe care le concepe. Plecând de la situații simple, cum ar fi atunci când plecăm din casă, dar uităm să închidem lumina. Un grup de senzori lucrează cu ajutorul smartphone-ului din buzunarul proprietarului, pe care îl întreabă de posibilitatea de a închide lumina. Bineînțeles, sistemul prezentat mai sus, poate să elimine riscuri mult mai grave decât un bec lăsat aprins. Vorbim aici de apă sau gaz… Situații în care urmările ar fi mai mari decât o banală factură la curent.

Apartamentele viitorului, în viziunea doamnei Gabriela Tomoiu, vor fi mult mai prietenoase prin intermediul tehnologiilor interactive, dar în același timp aceste tehnologii și soluții vor oferii posibilitatea construcției de blocuri de apartamente mult mai sigure și ecologice.

Un aspect de importanță vitală este să aducem în domeniul construcțiilor de imobile, tehnologii ecologice pentru alimentarea cu energie, dar și sisteme scurgere și management al apelor uzate, astfel încât să mărim gradul de autonomie și independență energetică ale apartamentelor și caselor noastre. Cel mai probabil în următorii ani, locatarii ansamblelor rezidențiale vor printre primii ce se vor bucura de noile inovații ale tehnologiei în domeniu. În orice caz, lucrurile ce ne duc către implementarea la scară largă a acestor tehnologii în apartamentele și casele fiecăruia din noi, se desfășoară cu viteză sporită.

Vorbind de construcții de blocuri de locuințe, sau cartiere rezidențiale, nu trebuie uitată nici partea evolutivă a materialelor de construcții folosite în ridicarea acestor locuințe. Tindem spre înlocuirea muncitorilor cu soluții automatizate, lasând totul la controlul celui ce a conceput master-planul cartierului rezidențial, de exemplu. Materialele folosite vor deveni, așadar, inteligente și ușor de manevrat. Arhitectul Tomoiu Gabriela ne vorbea nu de mult, pe acest subiect, de tehnologii de printare 3d  a pereților și a altor elemente din care se va construi noul cămin. Însă ea crede în revenirea la materiale ne-convenționale dar utilizate cu cap și ingeniozitate, astfel încât să aibe loc chiar și un proces de reciclare a deșeurilor. Un bun exemplu în acest sens, pot fi niște studenți din New Jersey, ce folosesc cauciucuri de TIR pentru a construi pereții casei, dar și pentru a izola termic fundația. Astfel ei spun că în casă se păstrează o temperatură constantă, indiferent de temperatura de-afară.

Însă revenim la ale noastre. Și în România dezvoltatorii imobiliari aduc pe piață ansamble rezidențiale eco. Acestea vor fi finalizate abia în anii următori, dat fiind faptul că este un volum de muncă foarte mare. Vorbim de instalații solare de alimentare cu energie electrică, sisteme de scurgere și filtrare a apelor uzate menajere, astfel încât acea apă să poată fi utilizată la irigarea spațiilor verzi de pe blocurile de locuințe și împrejurimi.

Până la implementarea completă a acestui proiect în zona centrală a României, putem doar să ne imaginăm și să construim viziuni ale viitorului.